Cudowne właściwości Yerba Mate

Garnek Yerba Mate, zwany także matrachos lub cimmarrons, jest rodzimym napojem południowoamerykańskim. Przygotowuje się go poprzez namoczenie świeżych liści gatunku ziół Ilex paraguarienses w gorącej, wrzącej wodzie, a następnie podaje się z miękką, plecioną metalową słomką. Spożywanie tej herbaty pozwala pijącemu uzyskać maksymalne ilości kofeiny, garbników, minerałów i przeciwutleniaczy. Ponadto ma zachwycający, pikantny i smaczny smak.

Korzyści zdrowotne tego napoju nie są w pełni zrozumiałe, chociaż kilka badań wykazało, że zawiera on pewne związki przeciwutleniające, które mogą być korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wykazano również, że niezbędne aminokwasy L-arginina, kwas L-glutaminowy i kwas N-acetyloneuraminowy są obecne w dużych stężeniach w liściach yerba mate. Uważa się, że te niezbędne aminokwasy zwiększają krążenie, poprawiają pracę układu limfatycznego i stymulują motorykę jelit, co wpływa na poprawę jakości insuliny uwalnianej do krwiobiegu. Inne badania wykazały, że kwasy te mogą mieć pewne działanie przeciwnowotworowe.

Yerba Mate jest produkowana z liści drzewa Euterpe oleracea. Drzewo Euterpe pochodzi z Andów i jest gatunkiem trawy na całym świecie, używanym głównie do wypasu. Wytwarza dużą ilość lateksu, który po wyschnięciu zamienia się w białą, lepką substancję zwaną gałązkami, z której pochodzi herbata z liści. Gałązki te są uprawiane i wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Na przykład są używane jako herbata, kawa, czekolada i środki wspomagające odchudzanie ze względu na ich lecznicze działanie na organizm.

Tradycyjnie, gdy rosną drzewa Euterpe, liście są zbierane codziennie i tylko kilka małych gałązek może rosnąć. Z tego powodu jakość herbaty yerba mate z tych małych, zielonych gałązek uważana jest za wyjątkową. Tykwa są często sadzone w ogrodach kwiatowych, ale bardziej tradycyjnym sposobem uprawy tykwy jest użycie młynków. Dzięki temu korzenie tykw wnikają głęboko w ziemię, dzięki czemu herbata z tykw jest bogata i smaczna.

Liście yerba mate są zazwyczaj suszone, aby uzyskać wytrzymały herbaciany liść. Wiele firm produkuje torebki herbaty mate z suszonych liści, ale niektórzy producenci specjalizują się w produkcji torebek herbaty yerba mate ze świeżymi liśćmi. Wszystkie produkty herbaty mate powinny być traktowane z ostrożnością i ważne jest, aby używać wysokiej jakości, mocnych liści, aby zapewnić maksymalne korzyści z inwestycji.

Yerba mate jest od pokoleń stosowana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej w leczeniu wielu problemów zdrowotnych, w tym zmęczenia, odwodnienia, wrzodów żołądka i jelit, a także wspomagania utraty wagi. Chociaż nie ma naukowych dowodów na poparcie twierdzeń o tych korzyściach zdrowotnych, warto rozważyć wypróbowanie tego zdrowego napoju St. Vincent i Grenadyny. Aby dowiedzieć się więcej o yerba mate i innych egzotycznych napojach

Leave a comment

Herbata Yerba Mate – Co to jest i jak działa?


Yerba mate
Yerba Mate(https://cupandyou.pl/herbata/herbata-mate.html) to leczniczy gatunek rośliny z rodziny miętowych, Ilexaceae, pochodzący z Ameryki Południowej. Po raz pierwszy został nazwany przez francuskiego botanika Augustina Saint-Hilaire’a i Cope’a. Roślina jest spokrewniona z bananowcem i uprawiana jest na całym kontynencie.

Roślina ma długą historię w stosowaniu ziołolecznictwa. Na początku XIX wieku był stosowany jako lek na bóle brzucha, biegunkę i wzdęcia. W Brazylii i Andach kora yerba mate stosowana jest nie tylko ze względu na kojące działanie na żołądek, ale także jako środek przeczyszczający, wykrztuśny, przeciwzapalny, przeciwwirusowy i przeciwbakteryjny.

Spożyciu yerba mate można przypisać wiele skutków zdrowotnych. Jest bogaty w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki powodujące starzenie. Wielu badaczy udowodniło, że polifenole przeciwutleniające obecne w napoju wzmacniają układ odpornościowy, a tym samym zmniejszają zachorowalność na choroby układu krążenia, niektóre nowotwory i chorobę Alzheimera. Choroby te obejmują udar, chorobę wieńcową i reumatoidalne zapalenie stawów. Oprócz tego odkryto również, że napój zwiększa produkcję endorfin, które są hormonami tłumiącymi ból i łagodzącymi stres.

Ponieważ wiadomo, że napój ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka, jest obecnie sprzedawany pod nazwą „yerba mate”. Ale to nie jedyna dostępna na rynku marka yerba mate. Istnieją również odmiany zielonej herbaty i oolong yerba mate. Podczas gdy ta ostatnia jest wytwarzana z liści czarnej herbaty, zielona herbata jest wytwarzana z liści lub łodyg rośliny.

Zarówno czarna, jak i zielona herbata pochodzą z tej samej rośliny, Camellia sinensis. Różnica między nimi polega na sposobie ich zbierania, przetwarzania i wykorzystywania. Liście czarnej herbaty są gotowane na parze, a następnie fermentowane przed suszeniem. Następnie poddaje się je procesowi, w którym liście wylewa się gorącą wodą, aby je wysuszyć. Po schłodzeniu ciecz staje się ciemna, a zatem jej smak jest znacznie mniej ostry niż w przypadku czarnej herbaty.

Oprócz korzyści zdrowotnych, jakie niesie ze sobą picie yerba mate, ma ona również swój przyjemny smak. Mówi się, że napój smakuje jak mieszanka zielonej herbaty i czekolady. Chociaż naukowcy uważają, że nie ma dowodów naukowych na poparcie tego przekonania, wiele osób zgadza się, że ma ono ziemisty smak. Z tego powodu wielu smakuje ten napój w połączeniu ze słodkimi przysmakami, takimi jak trufle czekoladowe.

Leave a comment